Oklart om vårdavtal kan skrivas

Norrlandsklinikens ansökan om vårdavtal med landstinget innehåller en rad frågetecken som måste lösas, säger Centerpolitikern Olle Edblom. Den verksamhet kliniken vill bedriva finns redan inom landstinget. Dessutom finns risk för intressekonflikt eftersom en del av den privata klinikens personal också arbetar inom landstinget.

Kliniken vill ha vårdavtal för röntgenundersökningar i rörelseapparaten och gynekologiska besvär. Men verksamheten finns redan inom landstinget och det kan göra det svårare för Norrlandskliniken att få till ett avtal, enligt Centerpolitikern Olle Edblom.

– Är det så att vi både klarar av köer och inte behöver utöka för att vi har långa köer då brukar det inte bli någon upphandling och skrivande av vårdavtal, säger Olle Edblom.

Innan ett vårdavtal med landstinget måste ett politiskt beslut fattas och tjänsten upphandlas. På Norrlandskliniken i Umeå som idag tar emot patienter som har privata sjukförsäkringar så jobbar flera landstingsanställda som konsulter och det i sig kan vara ett problem, säger Olle Edblom.

– Men just hur det formellt och vilka krav vi kan ställa som arbetsgivare för att de också har en bisyssla, det får vi titta på när vi provar det här i upphandlingsprocessen för Norrlandskliniken. Men jag har svårt att se att de direkt kan ha en verksamhet, det får iallafall inte vara en konkurrerande verksamhet, säger Olle Edblom. 

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".