Uranstopp i Västerbotten

Uranprospekteringen i Västerbotten har tonats ned ordentligt. Det är Tåsjö på gränsen till Dorotea kommun och Dubblon i Sorsele kommun som undersöks av det kanadensiska bolaget Mawson resources. Finanskrisen har fått bolaget att växla ned på takten och inte sätta igång nya provborrningar.

Mawson resources har satsat de största reurserna i Hotagen i Jämtland men även i Tåsjö på Västerbottensgränsen har man provborrat flitigt. Det borras ännu i Tåsjö men borrprogrammet har krymt. Folke Söderstöm, som arbetar åt Mawson i Sverige , säger att borrningar som var tänkta på områden som inte tidigare undersökts har ställts in och några nya borrprogram är inte planerade. Bolaget har gett upp några av sina områden i Tåsjö som man har undersökningstillstånd för men behåller de bästa bitarna. Där kommer det att fortsätta med markundersökningar och mindre kostsamma metoder.

Halva priset på uran
Dubblon i Sorsele är liksom Tåsjö en uranfyndighet som varit känd sedan svenska staten prospekterade efter uran för 30-40 år sedan och Mawson studerade de gamla undersökningsresultaten som låg arkiverade på SGU i Malå och beslutade att undersöka vidare. Så värst mycket har man inte gjort av Dupplon men det presenteras ändå som ett av bolagets hetaste projekt. Folke Söderström säger att uranprojekten i Västerbotten lever men takten är neddragen.

Orsaken är finanskrisen som först fick uranpriset att sjunka i botten och även om det återhämtat sig något är priset på uran bara hälften så mycket som för ett år sedan. Mawson är också den typ av bolag som får sina pengar från riskkapitalister som är mer intresserade av snabba aktieklipp än långsiktiga gruvinvesteringar. Därför är det svårt att få in nytt kapital till bolaget nu. Strategin från Mawson är då att vara försiktig med de pengar man har kvar så att man kan överleva tills det blir bättre tider. För Västerbottens del betyder det att uranmotståndarna för tillfället kan andas ut men de arbetstillfällen provborrningarna gett har snabbt försvunnit.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".