Ögonsjukvården i förändring

Ögonsjukvården splittras och går tillbaka till en gammal organisation. Istället för en Länsklinik bildas tre basenheter. Förändringen sker trots tidigare politiska beslut om Länskliniker och att se hela länet som ett sjukvårdsomåde.

Ann-Christin Sundberg chef för den specialiserade sjukvården är kritisk till förändringen.

-Jag är orolig att det blir en fördyrad ögonsjukvård och är fortfarande oroad för det. Vi splittrar upp en klinik med 100 anställda i en klinik med tretton, tjugofem och fyrtiofem anställda. Det känns inte riktigt OK utifrån att man många gånger är svag om man är liten.

Då Länsklinikerna bildades för fyra år sedan, 2004 var det i sig en stor och besvärlig förändring. Inga basenheter skulle vara mindre än femton personer. Förändringen gjordes även för att minska administrationen och satsa mer på vården.

Att ögonmottagningen i Lycksele och Skellefteå nu blir intrapenader är något som måste klaras med de pengar som ögonsjukvården i länet totalt sett har, säger Ann-Christin Sundberg.

-Både Skellefteå och Lycksele som beskrivit deras ambitioner med intrapenaden är ju att de vill öka möjligheten att ta emot fler patienter. Men det måste vara inom ramen för de pengar vi har idag och som är mindre än de vi hade igår.

Men vad är det som har hindrat de tidigare från att ta emot fler patienter?

-Ingenting.

Men vad är det som säger att det kommer att bli bättre nu då?

-De hävdar ju det här med känsla av samhörighet, merbestämmande att vara själv och att ingen annan bestämmer åt en. Det är mycket det psykologiska.

-Men nu har politiken bestämt sig för att vi ska ha två intrapenader inom Länskliniken och då får vi göra det bästa av det.

Men du hade inte önskat den här utvecklingen.

-Jag hade inte och jag har inte förodrat det. Därför att jag tycker att det är en olycklig signal till alla övriga som jobbat hårt och ambitiöst inom länssjukvården för att samordna.

-Samordning blir det inte mindre av om vi pratar i ett regionperspektiv, om vi pratar om ett stornorrland så måste vi samordna i ännu högre grad för att få ut så mycket som möjligt för västerbottningen eller norrlänningen.

För att hålla samman ögonsjukvården bildas en länsledningsgrupp, en konstruktion som kvinnosjukvården har. Verksamhetscheferna till de båda intrepenaderna ska rekryteras internt. Den nya organisationen för ögonsjukvården ska vara igång första kvartalet 2009.

Idag, fredag fattar landstingstyrelsen det politiska beslutet om intrapenader.

Reporter: Inga Korsbäck

Inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".