Landstinget säljer inte obligation

Landstingsmajoriteten tänker inte sälja obligationen Cloveri PLC som rasat i värde. Det beslutade landstingsstyrelsen idag. Obligation är idag värd cirka 87 miljoner – 170 miljoner kronor lägre än vid inköpet. Moderaterna och Folkpartiet har vid flera tillfällen yrkat på en försäljning av obligationen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill behålla obligationen tills den faller ut om tre år, 2012. Det vill säga om den inte blivit helt värdelös och den risken finns enligt en bank som granskat placeringen. Men banken har inte gett landstinget rådet att sälja obligationen.

Landstingspolitikern Maria Grip (V) säger att om man säljer nu så måste förlusten sparas in de närmaste tre åren och då kommer sjukvården att drabbas.

-Jag vet inte hur vi skulle spara i sjukvården men kanske att Moderaterna och Folkpartiet vet det!

-Det är större risk att sälja. Om vi inte säljer får vi en årlig avkastning på 10 miljoner och 2012 får vi i bästa fall tillbaka det vi investerat, säger Maria Grip.

120 företag ingår i obligationen och fem företag bland annat några banker i USA har gått i konkurs och bilföretagen General Motors och Ford har ett mycket svårt ekonomiskt läge. Företagen har dock fått visst stöd av den amerikanska staten för att klara sig.

-Obligationen klarar ett visst antal konkurser men där är vi inte än, säger Maria Grip.

Som en konsekvens av finanskris och lågkonjuktur har landstinget placeringar i obligationer och aktier minskat kraftigt i värde. Landstingets finanspolicy ses därför över, säger Maria Grip.

                                           Reporter Inga Korsbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".