Lättnad av strandskyddet

Regeringen ändrar reglerna så att det ska bli lättare att bygga inom strandskyddat område på landsbygden. Tanken är att styra nybyggnad av fritidshus och strandnära bostäder till glebygdskommuner. För länets del innebär det att strandskyddet lättas vid de flesta stränder.

Socialdemokratiska kommunalrådet Gunilla Lundgren i Storuman och Ewa-May Karlsson Centerpartist och kommunalråd i Vindeln var båda nöjda med regeringens förslag till lättnad av strandskyddet i glesbygd.

I glesbygden har både de som önskat bygga och politiker tyckt de varit konstigt att inte få bygga när det finns tusentals bebyggda strandtomter runt storstäderna.

Regeringen har sagt att byggförbudet 100 meter från stranden i gäller fortsättningen. Men nu kommer det att bli lättare att få dispens och komma närmare, men det ska alltid finnas exempelvis 25 meter kvar så att allmänheten inte stängs ute från stranden.

En viss begränsning kommer att gälla längs länets alla kustområden. Det kan till och med bli tuffare strandskydd vi de hårdast exploaterade kustområdena.

I Storuman har byggandet av fjällstugor inte påverkats så mycket av nuvarande strandskyddsregler men kommunalrådet Gunilla Lundgren ser nu en möjlighet att i framtiden skapa attraktiva villaområden nära Umeälven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".