Länet

Ja till intrapenad ögonsjukvården

Politikerna i landstingstyrelsen sa under fredagen ja till att ögonmottagningen i Skellefteå och Lycksele blir egna basenheter och drivs som intrapenad. Ett beslut som går emot tidigare politiska beslut om länet som ett sjukvårdsområde med mottagningar som ingår i en länsklinik.

Gunilla Johansson (S) landstingspolitiker från Lycksele säger att det varit en stark önskan från Lycksele och Skellefteå att vara egna. Den längtan som funnits har vuxit under de här åren, säger Gunilla Johansson.

Men det finns en oro för hur det ska gå med de andra länsklinikerna, att organisationen ska upplösas, vad säger du om det?

-Jag har inte hört att fler har sådana här tankebanor. Jag tror inte att länsklinikerna kommer att brytas upp, säger Gunilla Johansson.

Men länsklinikerna bildades ju för att effektivisera och hushålla med landstingets krympande resurser, nu måste ni anställa verksamhetschefer, hur går det ihop?

-Det måste gå ihop, ögonsjukvården måste klara sig med de pengar man får och det måste de själva lösa. Lycksele och Skellefteå har ju sagt att de ska klara det, att ta emot fler patienter om man får bli mer självständiga.

På frågan om patienten kan välja den mottagning som man själv vill besöka så säger Gunilla Johansson att det ska vara tre upptagningsområden, Norsjö och Skellefteå, Umeå och södra lappland.

-Jag har svårt att tro att man inte vill besöka Lycksele om man bor i Dorotea säger Gunilla Johansson.

                                           Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".