Patientgrupp utan avtal med idrottsmedicin

Landstinget i Västerbottens län kommer inte att kunna ge vård till patienter med sensmärta inom kort - om man inte snabbar på. Den verksamheten med professor Håkan Alfredsson i ledningen bryts ut i ett privat bolag 1 februari. Sen krävs ett vårdavtal som ännu inte träffats.

Olle Edblom, centerpartistisk gruppledare i landstinget kommenterar:

Så snart som möjligt måste politikerna fatta beslut om ett vårdavtal för de behandlingar som professor Håkan Alfredsson står för på Idrottsmedicinska enheten. Ett tillfälligt avtal skulle klara situationen just nu.

Om landstinget sen får vara med på ett hörn är en fråga som finansiären bakom det nya bolaget, Baltic gruppen och Christer Olsson, avgör. Det säger Karin Henriksson-Larsén på Idrottsmedicinska enheten och Olle Edblom håller med.

Hela Idrottsmedicinska basenhetens personal med sjutton anställda har för avsikt att gå över i privat regi och bilda Nothern Institute of Medicine In Sports, men i ett första skede så är det enbart professor Håkan Alfredssons behandling av senor som blir privat.

Hösten 2009 tror Karin Henriksson-Larsén att resten av enheten följt med och att det då finns ett vårdavtal med landstinget för all verksamhet.

Det viktigaste enligt Karin Henriksson-Larsén är att personalen har kontroll och de anställda har sedan juni 2008 uppvaktat landstinget om en bolagsbildning.

Men Vänsterpartiets Maria Grip vill att landstinget gör en utredning innan ett avtal skrivs med Håkan Alfredsson om senbehandlingar.

-Jag är inte beredd att säga att vi ska köpa ett visst antal operationer innan vi gjort en ordentlig utvärdering först.

Maria Grip tycker också att landstinget ska gå igenom hela Idrottsmedicinska enhetens verksamhet för att se vad som landstinget själva kan göra och om den här patientgruppen ska prioriteras.

Reporter Inga Korsbäck. inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".