umeå

Satsning på äldres trafiksäkerhet

Umeå kommun ska dela ut broddar och reflexer till seniorer när Umeå ska det bli en både trafiksäkrare och mer framkomlig stad. Satsningen heter senior-OLA.

Varje år omkommer ca 100 äldre personer i trafiken. Nästan hälften av alla omkomna cyklister och fotgängare är seniorer. Äldre fotgängare är överrepresenterade i dödsolyckor i mörker och nio av tio omkomna cyklister använde inte hjälm. Det visar den analys av dödsolyckor med äldre i trafiken som gjorts i landet.

Tillsammans med andra myndigheter och organisationer arbetar Umeå kommun med att öka säkerheten för äldre i trafiken. Arbetet går under namnet Senior-OLA. Konkret innebär detta bland annat en satsning på att hinder ska kunna avhjälpas på ett enkelt sätt och information om vikten av att använda skyddsutrustning som cykelhjälm, broddar och reflexer ska nå kommunens seniorer.

Lördag den 24 januari är det öppet hus på stadshuset där det kommer att delas ut broddar och reflexer och information om trafiksäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".