Hoppas på stödpaket till kommunerna

Nu väntar lokalpolitiker på besked om stödpaket och hjälp till kommuner och regioner drabbade av stora uppsägningsvarsel. Representanter för Umeå, Dorotea, Norsjö och Sorsele ska träffa näringsministern. Ewa-May Karlsson, Centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln och vice ordförande i region Västerbotten, förväntar sig ett positivt svar från ministern.

I dag besöker näringsminister Maud Olofsson Arbetsförmedlingen och Volvo Lastvagnar i Umeå, med anledning av dom varsel som lades på Volvo i början av förra veckan.

Men det är inte bara i Umeå man väntar på regeringsbesked om stödpaket och hjälp. I morgon kväll träffar region Västerbotten tillsammans med representanter från Dorotea, Norsjö och Sorsele näringaministern. De tre kommunerna har skrivit brev till regeringen och bett om hjälp och med stöd av region Västerbotten kräver man nu svar från Maud Olofsson.

– Det är ingen hemlighet att det går tungt för kommunerna och landstingen och de frysta statsbidrag som den förra regeringen införde håller inte och där måste vi få en förändring. Vi måste få större ersättningen från staten för att klara de åtaganden som finns inom kommuner och landsting, säger Ewa-May Karlsson, partikamrat med Maud Olofsson och vice ordförande i region Västerbotten.

Regeringen har dock inte aviserat några mer pengar till kommunerna.

– Att de inte gör det kommer vi inte att gå med på. Vi kommer att kämoa för det eftersom som vi ser det som absolut nödvändigt, säger Ewa-May Karlsson.

Det mullrar i flera av länets kommuner med anledning av dom dystra ekonomiska prognoser man har framför sig och de många varsel som drabbat länet den senaste tiden. I nyheterna i morse berättade Norsjös kommunlaråd, socialdemokraten Mikael Lindfors, att 230 personer eller 5 procent av kommuninvånarna har varslats och han uttryckte stor oro för den kommunala ekonomin. Representanter från Dorotea, Norsjö och Sorsele ska alltså träffa näringsministern i morgon kväll. Men det är inte bara de här tre kommunerna som drass med problem. Likadant är det i Vindlen, där region västerbottens vice ordförande Ewa-May Karlsson är kommunalråd.

– För Vindeln är det också viktigt att det blir en lättnad i de frysta statliga bidragen. Det mest akuta för oss är dock att vi kan få hjälp och stöd för att kunna behålla kompentent personal när lågkonjunkturen så småningom vänder, säger Ewa-May Karlsson.

Reporter Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson-ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".