Föräldrar och spädbarn på ny avdelning

Föräldrar vars barn har fötts för tidigt och som vårdas länge på universitetsjukhuset i Umeå kommer att få lättare att bo tillsammans. Om ett år, våren 2010 flyttar Barn 4 in i en ny byggnad där det kommer att finnas samvårdsrum för föräldrar och barn.

Samvårdsrum behövs för att barn och föräldrar ska kunna knyta an, säger sjuksköterskan Ulrika Näslund.

– Att föräldrarna helt enkelt får vara närmare sina barn. När du planerar att bli gravid så det du ser framför dig. Det är att få upp barnet på magen, sedan ligger man och gossar och så kanske man är två, tre dagar på BB och så åker man hem.

– Men hamnar du här så separeras du från ditt barn på ett onaturligt sätt. Första tiden när barnen är riktigt små så får föräldrarna bo på patienthotellet om de är utomläns eller bor de i Umeå får de bo hemma.

– Det är ju bökigt, då ska de komma in och vara här hela dagar och inte riktigt ha någonstans att ta vägen och gå och käka lunch i kafeterian och så där.

Trots problem med sättningar i huset så går bygget av byggnad 27 enligt planerna. Den ekonomiska kalkylen håller också enligt landstinget. Våren 2010 flyttar Barn 4 in i lokaler anpassade efter den vård som de för tidigt födda barnen kräver.

Månader ifrån varandra
För barn som kan vara födda omkring vecka 23 så är det ofta en traumatisk tid för både föräldrar och barn. Med gamla och trånga lokaler som Barn 4 har idag så krävs det en hel del av föräldrarna att vara tillsammans med sitt barn. För de föräldrar som bor långt bort och kanske i ett annat län kommer det att bli en stor förändring med de nya samvårdsrummen. Rum där barn och föräldrar kan bo tillsammans när amningen väl kommit igång.

– Är ditt barn fött i vecka 23 säg så kanske de kommer igång med amningen i vecka 35, 36, 37 eller i värsta fall fullgågna. Så det kan vara fyra, fem månader som man måste vara ifrån sitt barn.

Byggnad 27 kommer att rymma Barn- och ungdomsklinik, Kvinnoklinik, Onkologklinik.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".