Ministerns besked - inget nytt paket

Näringsminister Maud Olofsson har besökt både arbetsförmedlingen och Volvo lastvagnar i Umeå idag. Mediaintresset var stort förstås. Från kommuner med uppsägningsvarsel och dålig ekonomi förväntas besked om statligt stöd. Maud Olofsson säger att det räcker med det paket på 28 miljarder som man redan lagt till svensk fordonsindustri.

Det är inte bara från Umeå och Volvo som det ställs krav på mer pengar. Även kommunerna i länet höjer tonläget och kräver ökat statsstöd, med anledning av de dystra ekonomiska prognoser man har framför sig och de många varsel som drabbat länet den senaste tiden. Mer svar än det som Maud Olofsson nyss gav fick varken Volvo eller kommunerna i länet idag. Näringsministern hänvisar till redan gjorda insatser, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och att insatser inom välfärdsområdet kommer kommunsektorn tillgodo.

Maud Olofsson partikamrat Ewa-May Karlsson som är kommunalråd i Vindeln säger att kommunerna måste få ökat statsstöd, och tänker inte ge sig trots att ministern redan sagt nej.
– Det svaret nöjer vi oss inte med, vi kommer att kämpa för det eftersom vi ser det absolut nödvändigt.

Doroteas kommunalråd Mats- Erik Westerlund säger att första kravet är att få ta del av de frysta pengarna från när kommunutjämningssystemet gjordes om, men han vill dessutom ha en kommunakut.
– Där vi små och hårt ansträngda kommuner kan få informera regeringen om vad det är som händer oss om vi inte får ta del av något sådant.

Hur går ni vidare om näringsministern säger nej till det?

– Vad som är vidare det får man ju ställa frågan, det är väl frågan om man ska lämna in nyckeln till kommunen, säger Doroteas kommunalråd Mats- Erik Westerlund, Dorotea kommunlista

Reportrar Sofia Strömgren
Tommy Karlsson Ravström
Peter Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".