Volvo Lastvagnar invigde ny fabrik i Moskva
Umeå

Volvo Lastvagnar invigde igår ny fabrik i Ryssland

Den svenska fordonsindustrin blöder. I förra veckan kom beskedet att ytterligare 670 anställda varslas om uppsägning från Volvo Latsvagnars fabrik i Umeå. 350 får också gå i Göteborg i det som var det tredje Volvovarslet på kort tid.

Men samtidigt som Volvo Lastvagnar gör sig av med personal i Sverige satsar man stort i Ryssland. I går invigdes med pompa och stått en ny fabrik i Kaluga 20 mil sydväst om Moskva.

Mårten Wikforss, presschef inom Volvokoncernen menar att satsningen i Ryssland är oherhört viktig för förteaget och innebär arbetstillfällen för svenska volvoarbetare. 

Montörer med samma kunskaper som personalen på bland annat fabriken i Umeå ska sätta ihop delarna till lastbilar i den nya ryska fabriken. Tomas Jonsson, en de drygt 1200 varslade på Volvo Lastvagnar i Umeå, är inte lika imponerad av Volvos satsning i Ryssland. Han tror i stället att konkurensen från fabriken i Kaluga och från fabriken i belgiska Gent kan bli det som stjälper monteringen vid Umeverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".