Mer pengar till ögonsjukvård

Ögonsjukvården i länet har för i år fått ytterligare 3,4 miljoner kronor för att behandla patienter med åldersförändringar i ögats gula fläck. Förra året räckte pengarna till att behandla 40 ögon och nu kan fler patienter behandlas.

– För 2009 så har ögonsjukvården i länet fått 4,5 miljoner kronor. Det är ett resultat av prioriteringsarbetet som landstinget gått igenom under hösten, det säger Elisabeth Zakrisson-Nyström, verksamhetchef på ögonmottagningen vid universitetsjukhuset i Umeå.

Det är ansvariga inom ögonsjukvården som tycker att läkemedlet Lucentis måste nå fler patienter än tidigare. Trots påstötningar från verksamheten var landstinget och politikerna sena med att finansera det nya läkemedlet.

Men nu ska fler patienter i länet behandlas för åldersförändringar i näthinnans gula fläck och varje år drabbas 3 000 personer av ögonproblemet. Men läkemedlet är dyrt. En injektion i ögat kostar 8 000-9 000 kronor och upp till åtta injektioner kan behövas per år.


– Den förhindrar ett fortsatt sjukdomsförlopp och den kan också förbättra synen för de patienter som får den här behandlingen och som får den i rätt tid.

Medelåldern är väldigt hög för behandlingen med läkemedlet Lucentis som injiceras i ögat.
– 76 procent av de som har behandlats i Västerbottens län är 75 till 89 år gamla, medianåldern är 81 år, säger Elisabeth Zakrisson-Nyström.

De flesta patienter har hitintills behandlats i Umeå men Skellefteå har börjat behandla och kanske även ögonmottagningen i Lycksele. Att ögonsjukvården nu splittras i tre basenheter och ögonmottagningen i Skellefteå och Lycksele ska drivas som intrapenad får inte drabba patienterna, det säger Elisabeth Zakrisson-Nyström.

Det är nu upp till ögonsjukvårdens länsledningsgrupp att se till att de här patienterna kommer under vård och behandling snabbt.
– Tanken har varit att den ska kunna ges på alla tre enheterna. Det är ju en diskussion vi måste ha inom länet oavsett organisation, hur vi löser det här på bästa sätt för patienterna.

– Vi måste också komma ihåg att ögonsjukvården precis som alla andra enheter inom landstinget har rationaliseringskrav och besparingar att ta hänsyn till i sin planering och det måste man också väga in för att sköta behandlingen av Lucentis i länet, säger Elisabeth Zakrisson-Nyström.

2008 var ögonsjukvårdens underskott 800 000 kronor och det mesta av underskottet stod hjälpmedel för. Under 2009 ska ögonsjukvården i hela länet spara 1,2 miljoner kronor.

Fakta: Lucentis godkändes som läkemedel januari 2007 och används för att behandla förändringar i näthinnans gula fläck, den våta formen (AMD-makuladegeneration). Läkemedlet började användas i länet i liten skala våren 2008. Västerbottens läns landsting satsade betydligt mindre än vad landstinget i Västmanland gjorde. I Västmanland fick ögonsjukvården sju miljoner kronor till läkemedlet under 2008 och i länet fick ögonsjukvården 1 miljon av landstinget.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".