Sorsele

Svårsålda fjälltomter kräver kommunpengar

Finanskrisen urholkar kassan för TEXAB, Tärnafjällens Exploaterings AB som säljer färdiga stugtomter.
TEXAB som ägs av Storumans kommuns utvecklingsbolag SUAB och Strömma står nu med svårsålda tomter.
Det innebär att Storumans kommun kan komma att gå in med aktieägartillskott på flera miljoner.

– Visst finns det ännu folk som vill köpa tomter, säger TEXAB:s styrelseordförande Runar Frohm, men bankerna lånar inte gärna ut pengar till fjällstugor idag.

Runar Frohm säger att TEXAB inte är i någon akut kris och att balansräkningen är stark. Men kapitalet ligger bundet i vägar, vatten och avlopp och de fasta anläggningar bolaget har byggt. Det är likvida medel till räntor och löpande kostnader som fattas.

Idén bakom bildandet av TEXAB var att kommunen inte ensam skulle stå för den omfattande satsningen på infrastruktur som det stora exploateringstrycket krävde i fjällen. Näringslivet gick då in i form av både turismnäringen och byggbranchen. Nu har byggarna som var Svansele Produktions moderbolag Contractor hoppat av eftersom man inte vill skjuta till pengar. Strömma tog då över deras aktiepost så idag äger Strömma 76 procent och kommunen 24 procent av aktierna.

– Vi är tidigt ute och har gått in till kommunen och frågat om aktieägartillskott, säger Runar Frohm, som menar att det ska ses som ett lån tills tomterna går att sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".