EU-pengar räcker inte långt

Regeringens utlovade EU-pengar räcker till inte långt till alla varslade. Om medlen som avsatts för utbildning skulle fördelas på de 1.200 varslade Volvoarbetarna skulle det motsvara 10.000 kronor på ett år. Därtill kommer omständigheten att ytterligare närmare 2.800 västerbottningar varslats om uppsägning.

Häromdagen kom beskedet från regeringen att varseldrabbade företag i landet lättare ska kunna få ta del av de 3,6 miljarder kronor som finns i utbildningspengar i EU:s socialfond. Regeringen menar att åtgärden skulle kunna hjälpa exempelvis Volvo lastvagnar i Umeå att behålla fler av dem som varslats på företaget.

Den sociala fonden är ett program som finns för perioden 2007-2013. Att söka pengar ur fonden är inget nytt, däremot har regelverket för ansökningar förändras något och det var det som näringsministern presenterade som en nyhet tidigare i veckan. Regeländringarna innebär bland annat om en anställda som går på utbildning blir arbetslösa ska han eller hon ändå få fortsätta utbildningen, det säger Åsa Lindh, chef för ESF-rådet, den myndighet som har hand om socialfonden i Sverige.

Medlen EU:s sociala fond avsatt för kompentensförhöjning är alltså på 3,6 miljarder kronor fördelat över 7 år. Dessa miljarder är uppdelade regionsvis i landet. Regionen Övre Norrland där Norrbotten och Västerbotten ingår kan under de 7 åren sammanlagt söka 175 miljoner kronor ur fonden. En utslagsräkning ger då Västerbotten drygt 12 miljoner kronor i kompetensförhöjningpengar om året.

Slår man ut det på de 1200 anställda som varslats bara på Volvo lastvagnar i Umeå skulle varje varslad kunna få 10.000 kronor i kompetenshöjningspengar under en ansökningsperiod. Då ska man också ha i åtanke att närmare 4000 anställda har varslats om uppsägning i länet under kort tid.

Ibrahim Baylan, socialdemokrat och riksdagsledamot från länet, kallar regeringens besked för gammal skåpmat.
– Initialt så lät det ju som att regeringen äntligen hade kommit till insikt om att här måste man tillsammans med företagen göra insatser för att människor inte ska bli uppsagda. Men det visar sig ju bara handla om att jaha nu finns det precis som i många andra länder möjlighet att söka ansöka från EU-fonder – det är ju ingen garanti för nånting det. Tyvärr så kommer det inte att hjälpa en enda av de som har varslats på Volvo i Umeå till exempel, säger Ibrahim Baylan.

Reporter Tommy Karlsson Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".