Undsättningslån till bilindustrin

Två nya åtgärder som ska underlätta för krisdrabbade företag, men inga nya pengar till kommunerna. Det var kontentan när regeringen i dag presenterade propositionen från i julas för att möta den ekonomiska krisen.
För kommunerna, därav ett flertal i länet, som hoppats på snabb statlig hjälp får man nu vänta tills regeringen gör en ny bedömning i samband med vårpropositionen, sa finansministern.

Nej, inga nya pengar till kommunerna i nuläget. Utan i stället en presentation av decemberpropositonen om arbetsmarkandspolitiska satsningar. Satsningar som enligt regeringen ska ge 30 000 - 40 000 arbetslösa jobb eller utbildning, via exmpelvis utökad arbetspraktik. Regeringen har även lovat att det ska bli lättare att anställa låntidsarbetslösa i nystartsjobb och har aviserat ekonmiska satsningar på infrastruktur.

I dag presenterade regeringen också nya förslag för att hjälpa krisdrabbade företag. Små och medelstora företag ska kunna få uppskov med inbetalningen av skatt i två månader någon gång under 2009. Vidare ska Riksgäldens undsättningslån vara tillgängliga för företag inom fordonsindustrin som står inför akut likviditetskris.

Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson-ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".