Oskyldigt frihetsberövad får skadestånd

En man från länet får skadestånd för att ha suttit oskyldigt frihetsberövad. Mannen åtalades aldrig för våldtäkten. Nu har Justitiekanslern beslutat att mannen ska få närmare 26.000 kronor för lidande, utgifter och advokatkostnader.

Det var i augusti 2006 som mannen blev anhållen och häktad i tio dagar misstänkt för våldtäkt. Förundersökningen avslutades utan att åtal väcktes.

Justitiekanslern har beslutat att mannen ska få närmare 26.000 kronor för lidande, utgifter och advokatkostnader. Däremot får mannen inte ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det har inte visats att mannen gick miste om uppdrag som en direkt följd av frihetsberövandet och inte av andra skäl, som brottsmisstanken.

Mannen hade också begärt högre belopp än brukligt för lidande, med hänvisning till att fallet fått stor uppmärksamhet i massmedia. Men JK gör bedömningen att det inte blivit känt i en vidare krets vem som satt frihetsberövad, och därför blir skadeståndet inte förhöjt av den anledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".