Björn Ferry avgjorde på sista skjutningen. Foto AP photo Franco DebernardiP
SKIDSKYTTE

Världscupsseger för Ferry

Björn Ferry hade länge en duell med norrmannen Emil Hegle Svendsen i lördagens jaktstart över 12,5 km. Norrmannen bommade dock det allra sista skottet och Ferry kunde glida i mål ensam, till karriärens andra världscupseger.

Carl Johan Bergman gick ut som fjärde man, men rasade till 18:e plats efter fyra bom. Efter den första skjutningen såg det dock fantastiskt bra ut, med Ferry och Bergman i ledning med några sekunders marginal till de jagande. Bergmans fall började i den andra skjutningen där det blev två bom.

Det här var blott den andra segern i karriären för 30-årige Björn Ferry från Storuman. Han vann just denna tävling, Antholz’ jaktstart, för precis ett år sedan. Det är uppenbart att Ferry stortrivs på den höga höjden i Antholz, som ligger cirka 1 700 meter över havet.

Lite sämre gick det på söndagen när den sista tävlingen inför skidskytte-VM avgjordes. Ferry följde inte upp lördagens seger, utan slutade på 15:e plats i masstarten över 15 kilometer. Ferry bommade fyra skott och åkte i mål en minut och elva sekunder efter segrande Christoph Stephan, Tyskland.

Efter 14 av 26 deltävlingar i världscupen ligger Björn Ferry på sjätte plats med 428 poäng. Leder gör Emil Hegle Svendsen, Norge med 568 poäng.

Nu väntar skidskytte-VM i Sydkorea med start den trettonde februari.

Resultat:

1) Björn Ferry, Sverige, 33.19,4 (1),
2) Simon Eder, Österrike, +17,6 (0),
3) Emil Hegle Svendsen, Norge, +24,7 (3),
4) Tomasz Sikora, Polen, +30,5 (4),
5) Sergej Sednev, Ukraina, +39,7 (0),

Resultat söndag:

1) Christoph Stephan, Tyskland, 37.19,9 (1)
2) Dominik Landertinger, Österrike, +0,2 (3)
3) Ivan Tjerezov, Ryssland, +2,8 (2)
15) Björn Ferry +1.11,8

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".