Umeå

Länstrafik till Umeå, kräver förare

Efter en problemfylld tid med trasiga och dåliga bussar, förseningar och krångel med biljettsystem och informationssystemet kräver förarna att Länstrafiken placerar någon i Umeå. Förarna behöver någon att få hjälp av när det blir problem det säger Albert Wiklund förare och huvudskyddsombud för Swebus.

-Man ska placera en fast kontaktperson här nere i Umeå. Tillsatt för stadstrafiken i Umeå för att vi har så mycket problem och vi skulle behöva mer resurser här nere. Att vi vet vem man ska vända sig till och att personen finns på plats, säger Albert Wiklund Swebus förare.

Länstrafiken är i dag placerat i Lycksele och ägs av länets kommuner och landstinget och har tretton anställda.

Delat ansvar för kollektivtrafiken

Det är många som är med och bestämmer om kollektivtrafiken i Umeå. Tre parter är inblandade- Swebus som tog över trafiken sommaren 2008 och som ska se till att det finns tillräckligt med bussar och förare.

Så Länstrafiken som på kommunens uppdrag upphandlar trafiken och ska se till att avtalet följs. Länstrafiken ansvarar även för biljettsystem och informationssystem.

Kommunens ansvar

Ansvar har också Umeå kommun som betalar för vad kollektivtrafiken ska kosta. I dag är kollektivtrafiken 15 procent billigare än då det kommunal bussbolaget Ultra hade ansvar för trafiken.

Kommunen och UKF har även ansvar för tidtabeller och linjesträckning. När det gäller förarnas krav om att Länstrafiken ska ha någon placerad i Umeå så är det en fråga som har diskuterats, det säger Länstrafikens trafikchef Tor Eriksson.

-Men det är väl möjligt att du har rätt att vi kanske borde ha ytterligare resurser i Umeå för att dagligen ha koll på läget.

-Men å andra sidan, vi har ju de på UKF, Umeå kommunföretag är ju den organisation här i Umeå som har ansvar för kollektivtrafiken i Umeå och som är beställare av den.

-De rapporterar till oss vad de dyker på och vi försöker så gott vi kan åtgärda det. Meddela det och kräva rapporter och då tar vi hjälp eftersom vi inte är riggade för det själva, säger Tor Eriksson.

Länstrafiken om att ha fler i Umeå

I dag har Länstrafiken en person placerad i Umeå tre dagar i veckan och den personen arbetar med planeringsfrågor. Tor Eriksson har diskuterat med Länstrafikens VD Maria Höglander om att han själv mer ska vara i Umeå. Inget beslut är fattat men det kan alltså bli så som Swebus förarna kräver.

                                            Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".