Viltolyckor orsakar skador för miljoner

Drygt 16 miljoner kronor bara för skador på bilen kostade viltolyckorna länets bilister förra året. Viltolyckorna i länet gäller bara älg och rådjur, renpåkörningar finns inte med i statistiken.

Viltolyckorna kostade i rena vagnskador sammanlagt 766 miljoner kronor under 2008 - och den största andelen föll på olyckor med rådjur. De kostade sammanlagt 527 miljoner kronor, enligt uppgifter som Älgskadefondsföreningen har tagit fram med hjälp av uppgifter från Länsförsäkringar Kronoberg.

Kostnaden för en enskild olycka är dyrast där vildsvin är iblandade, för de träffar bilen i fronten där de dyraste delarna finns.

En vildsvinskrock var i genomsnitt är 27 procent dyrare än en älgolycka. I snitt blir vagnskadekostnaden 37 000 kronor för vildsvin, 29 000 kronor för älg och 17 000 kronor för rådjur. Antalet olyckor med älg var 5118, rådjursolyckorna var 30982 och vildsvinsolyckorna var 2462 stycken.

Älgskadefondsföreningen poängterar samtidigt att de materiella kostnaderna endast är en del av kostnaderna för en viltolycka.

I Västerbottens län inträffade 364 olyckor med älg förra året, och fordonskostnaderna var 10,5 miljoner. Rådjursolyckorna var 347 och kostade 5,9 miljoner kronor. Och för tydlighetens skulle fastslår vi att inga olyckor med vildsvin inträffade i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".