Länet

Självmord bland renägande samer vanligare här än i norr

Självmord bland renskötande män är mycket vanligare i Västerbottens och Jämtlands län än i Norrbottens län. Det konstaterar psykiatriprofessor Lars Jacobsson vid Umeå universitet i sin forskning.  Orsakerna kan vara oro över ökade markkonflikter men även högre interna krav, menar Jacobsson.

I snart fem år har Lars Jacobsson och hans medarbetare gjort enkäter och intervjuer med renskötare och även samlat in självmordsstatistik.

Deras forskning visar att det under dom senaste femtio åren i snitt har begåtts ett självmord per år bland renskötande män. Det är dubbelt så mycket än bland andra män i norrlands glesbygd. Bland kvinnor i renskötseln skiljer sig talen inte från genomsnittet.

Det är första gången en sån här forskning görs och Lars Jacobsson tycker det är viktigt att utifrån resultaten diskutera problemet och hur man kan förändra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".