Länet

Metalls a-kassa kan komma att höjas kraftigt

IF Metalls a-kasseavgift kan sdom en följd av alla varsel komma att höjas dramatiskt. Ändringen som den borgerliga regeringen gjorde i a-kasseavgifterna mars 2007 innebär att avgiften påverkas av hur stor arbetslösheten inom ett förbund är.  Träder alla varsel i kraft kan avgiften komma att höjas med 175 kronor i månaden, det säger Tommy Lundmark ombudsman IF Metall norra Västerbotten.

I Västerbottens län har drygt 2 700 av metalls medlemmar varslats eller redan sagts upp sedan finanskrisen hösten 2008.

I hela landet är 33 000 metallare varslade om uppsägning och 14 000 redan arbetslösa. Skulle alla metallare som  varslats lämna sin arbeten skulle arbetslösheten inom metallförbundet öka dramatiskt.

Hög arbetslöshet innebär höjd a-kassa

Det i sin tur skulle leda till en höjning av a-kasseavgiften eftersom regeringens nya regler säger att ju fler arbetslösa desto högre avgift.

I Metalls a-kasseavgift som i dag är på drygt 210 kronor i månaden finns två delar. Den ena delen påverkas av hur hög arbetslösheten är inom ett förbund och är i dag i Metalls fall på 125 kronor.

Den delen kan dock höjas till 300 kronor beroende på arbetslöshetssiffrorna. En sådan höjning skulle var ödesdiger för metallmedlemmarna, menar Tommy Lundmark.

                           Reporter Tommy Karlsson Ravström 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".