Länet

Allvarligt läge, säger varselsamordnare

Det blev en dyster start på 2009. Med en vecka kvar av månaden har redan 1 023 personer i länet varslats, visar den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Läget är allvarligt det säger en av länets varselsamordnare Socialdemokraten Erik Bergkvist.

Under årets första månad har alltså 1 023 personer i länet varslats om uppsägning. Januari 2008 varslades bara 56 personer. Fler människor har också varslats i januari än under någon månad förra året. Den värsta månaden under 2008 var november då 852 personer varslades om uppsägning.

Varselsamordnare föreslår åtgärder
Länets varselsamordnare, regionförbundets Erik Bergkvist (S) och landshövding Chris Heister, håller som bäst på att kartlägga läget i länets samtliga kommuner för att föreslå åtgärder. Man är ännu inte riktigt klar med arbetet, men Erik Bergkvist berättar ändå om att flera kommuner i länet är i verklig kris.

I månadskiftet räknar man med att presentera sitt kartläggningsresultat för regeringen.

Inga extra pengar till kommunerna
Regeringen har inte lovat extra pengar till kommunerna. Däremot presenterade regeringen i förra veckan några nya åtgärder riktade mot företag, däribland att företag ska kunna söka utbildningspengar ur EU:s sociala fond.

Bra, menar Erik Bergkvist, men han säger samtidigt att det inte räcker på långa vägar.

                                          Tommy Karlsson Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".