Umeå

Rättegång om grusgropsmordet

I dag startar rättegången om mordet på den 31-årige man i Umeå som hittades död i en grusgrop utanför stan. Knarkaffärer och stöld ligger bakom mordet. Det är tre män som är misstänkta för mordet och en fjärde man är misstänkt för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Det är söndag den 31 augusti det är varmt ute. Det är för att göra upp som de tre männen besöker den 31- årige mannen i en lägenhet på Ålidhem. De har alla varit kompisar men 31-åringen har stulit knark och pengar av mig, säger en av dem senare i ett förhör. Det här är män som har narkotikaproblem och som tidigare varit straffade. Nu ska de ge igen.

Brutalt blodbad
Enligt förundersökningen börjar det hela med slag mot den 31-årige mannen, sen flippar det ut, säger en av de åtalade senare i ett förhör med polisen och våldet trappas upp. En kofot som finns i lägenheten används. Det är brutalt... en eller flera slår kofoten i huvudet och på kroppen på 31-åringen. Hans huvud spräcks. Den 31-årige mannen får också flera knivhugg mot kroppen och någon skär av honom halsen. Lägenheten förvandlas till ett blodbad. Någon av de tre männen fyller en spruta med diskmedel och det injiceras i offrets hals.

31-åringen dör i lägenheten och de tre bestämmer sig för att bädda in honom i en soffa och transportera bort kroppen. Sedan städar de lägenheten och badrummet, våttorkar bort blodet, men polisen har säkrat blodspår i lägenheten.

Lånade lastbil på jobbet
En av de åtalade männen ringer en kompis och ber honom komma med en lastbil för att flytta en soffa. Det är nu den fjärde åtalade mannen kommer in i bilden. Han är 24 år och har lånat en lätt lastbil av sin arbetsgivare. De fraktar ned soffan till lastbilen och kör till ett grustag norr om Umeå, där bränner de upp offret och soffan, elden slocknar efter ett tag och då skottas det som finns kvar av 31-åringen över med sand. En månad senare hittar en mc-polis graven.

Reporter Eva Brännman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".