Lågenergilampa riskavfall men informationen bristfällig

Om några år kommer glödlampan att vara helt försvunnen. För miljöns skull ska vi i stället använda lågenergilampor. Det har EU bestämt. Men alla lågenergilampor innehåller kvicksilver och när den kasseras räknas den som riskavfall.Det låter inte bra för miljön, säger umebon Birgitta Östman.

Lågenergilampan innehåller alltså kvicksilver och när den går sönder räknas den som riskavavfall. Enligt rekomendationer ska man då lämna rummet och vädra i 20 minuter och en trasig lampa ska också förslutas. Men på dom förpackningar vi tittat på saknas den här informationen. Beklagligt, säger Peter Bennick handläggare på energimyndigheten, men infromation är på väg säger han.

Men trots att lågenergilampan innehåller kvicksilver, blir miljövinsten i Europa stor. Det finns siffror som säger att om alla glödlampor i Europa byts ut kan 270 kolkraftverk stängas och det i sin tur skulle minska kvicksliverutsläppen, säger Peter Bennick.

För ett vanligt hushåll innebär övergången till lågenergilampor några insparade tusenlappar i elräkning per år.

                                    

                           Reporter Tommy Karlsson Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".