Det var särskild säkerhetskontroll till säkerhetssalen när rättegången inleddes. Foto Peter Öberg, SR Västerbotten.
Umeå

Erkänner misshandel men inte mord

I Umeå tingsrätt inleddes rättegången mot de som stått åtalade för mord på en 31-årig man från Umeå. Mannen hittades död i grusgrop förra året. Tre av de fyra åtalade åtalas för mord, och åklagare kammaråklagare Peter Jonzon hävdar att alla tre är medskyldiga och bör fällas.

På eftermiddagen i dag hölls det första tingsrättsförhöret med en av dom mordåtalade. Mannen berättade att de tre skulle spöa upp den 31-åring som tillfälligt bodde i hans lägenhet.

31-åringen hade stulit narkotika av sin hyresvärd och nu skulle han ut ur lägenheten. Men den inledande misshandeln eskalerade snabbt. Efter en stund turades dom tre mordåtalade om att slå offret i huvudet med en kofot. Så hämtade någon en kniv.

Enligt åklagaren var det tre saker som orsakade mannens död: skallskadan, knivstick i hjärtat och att halsen skurits av.

Vid dagens förhör berättade lägenhetsinnehavaren utförligt om händelserna och svarade på frågorna till synes så gott han kunde, även om minnesluckorna var många.

-Det beror på mitt missbruk och jag ångrar det som hänt otroligt mycket, sade han under rättegången idag.

Dom tre åtalade erkänner misshandel men inte mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".