Elöverkänsliga hoppas på ny teknik

Eu:s beslut om att alla glödlampor inom ett par år ska ersättas med lågenergilampor tas inte väl emot av bland andra elöverkänsliga. En som drabbats av elöverkänslighet är Monica Tjernberg. Hon arbetar som adminstrativ chef på Luleå Tekniska universitet i Skellefteå och hoppas nu på ny forskning och ny teknik.

För elallergiker är lågenergilampan riktigt besvärlig. Den har även fått kritik från andra håll bland annat för att dom billiga sorterna flimrar på ett sätt som kan göra människor stressade och sjuka. Dessutom innehåller lampan kvicksilver och när den kasseras räknas den som riskavfall.

Torbjörn Laike, mijöpsykolog vid Lunds tekniska högskola, tycker att man ska hålla sig borta från lågenergilampor och i nuläget i stället satsa på halogenlampor, men han tror att lysdioder är framtidens melodi.

Även Peter Bennich, handläggare på statens energimyndighet, ser en framtid med lysdioder. Att EU inte kunde vänta på den utvecklingen tycker han är synd, men han säger att det var nödvändigt att göra något åt energiproblemet i Europa redan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".