Kvinnor upplever större problem efter stroke

Bland yngre personer som drabbas av stroke upplever kvinnor generellt sett större problem efteråt, än vad män gör. Det visar en ny svensk avhandling.

- Att kvinnor upplever större problem kan bero på att kraven från samhället är olika, säger doktoranden Jenny Röding.

Av de 30 000 som årligen drabbas av stroke är omkring fem procent under 55 år och det är den gruppen som Jenny Röding undersökt. Då visade det sig att kvinnor upplevde sig ha större besvär efter sin stroke än män. Det handlar om minnesproblem, koncentrationssvårigheter, svårigheter att göra många saker samtidigt och att vistas i röriga miljöer.  

Om det verkligen är så att kvinnor drabbas värre rent fysiskt är oklart och behöver studeras närmare, säger Jenny Röding. Men även om det bara handlar om upplevda skillnader behöver problemen tas på allvar. Dessutom tycker hon att man inom vården behöver ta reda på mer om gruppen yngre strokepatienter i stort och anpassa rehabiliteringen bättre efter deras behov eftersom de har en helt annan livssituation än äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".