Vårdcentraler okunniga om hiv-test

Många vårdcentraler har inte tillräcklig kunskap om rätten av få göra hiv-tester anonymt.
Den som vill testa sig har rätt att få göra det anonymt, men vid en rundringning till sju hälsocentraler i länet var det fem som inte hade tillräcklig kunskap om rättigheterna.

Sju hälsocentraler och sjukstugor i länet ringdes upp i undersökningen. På två av de sju var svaret att det gick att göra hiv-test där utan att lämna ut personuppgifter, medan resten sa nej, eller inte visste och till exempel hänvisade till en mottagning på sjukhus för att få göra testet anonymt.

Men det är fastslaget i en förordning att patienten har rätt att vara anonym vid just hiv-test. Och den förordningen går före patientjournallagen. Bara om det visar sig att personen bär på hiv måste läkaren skriva in det i journal och begära personuppgifter.

Enligt smittskyddslagen ska hiv-prov också vara gratis att ta. Men på ungefär hälften av hälsocentralerna i undersökningen gavs svaret att det tas ut en provtagningsavgift.

Mats Brännström är chef för närsjukvården inom Västerbottens läns landsting och har hälsocentralerna i sitt ansvarsområde.

Och Mats Brännström säger att hälsocentraler och sjukstugor i länet nu ska informeras om att hiv-test ska kunna erbjudas anonymt och utan avgift.

Det är ingen rättighet att få göra ett hiv-test för vem som helst som vill det. En läkare bedömer om det finns anledning att testa.

Men Socialstyrelsen rekommenderar att ”Bedömningen bör vara generös” och har skrivit i ett meddelande till hälso- och sjukvården:

”Det är viktigt att testning för hiv är en lätt tillgänglig verksamhet även för personer som inte tillhör en identifierad riskutsatt grupp”.

Det är Sveriges radios program Generation Z i P1 som i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler runt om i landet ringt runt till sammanlagt 74 vårdcentraler i landet. Av dessa var det bara 12 av som hade rutiner för att göra anonyma test.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".