Skellefteå

Landsbygden släcks

Det blir mörkt i byar runtom Skellefteå när vägbelysningen inte längre ska skötas av kommunen. Bybor har genom skrivelser bett politikerna att ompröva beslutet att släcka belysningen utefter vägar som inte är statsbidragsberättigade.

Kommunen har tidigare sett över belysningsreglerna för att klargöra vem som ska ansvara för alla lampor och för att se om det går att spara pengar. Därför vill man nu överlåta den belysning som ligger utanför planlagda områden till de boende och de belysningsföreningar som finns. 600 000 kronor beräknar tekniska kontoret att besparingen ska bli per år.

Ola Buström (S) är tekniska nämndens ordförande i Skellefteå kommun:

- Det kan knappast vara kommunens angelägenhet att svara för enskild beslysning.

Det var under 70-talet som många vägbelysningar kom upp genom egna insatser av bybor, där det då bildades så kallade belysningsföreningar som nu är aktuella att helt tas över av föreningarna från kommunen.

Nils-Rune Edström är företagare och bor i västra Hökmark där hans pappa kämpade på med att få upp lampor. Nils-Rune Edström säger att ingen tjänar på det här beslutet och han är övertygad om att det flyttar folk från byarna när lamporna släcks:

- Det här är spiken i kistan för oss bybor och vi är som en andra klassens medborgare menar han.

- Det borde vara så att vi får titta från plats till plats på vilka lampor som kan släckas helt eller under vissa tider av kvällen menar han och pekar ner över ängarna där han bor.

- Där bor två barnfamiljer som kommer att få mörkt och jag är övertygad om att de kommer att flytta. Kommunen som stort tjänar inte på det här för de kommer att flytta till en annan kommun dessutom säger han.

Nu väntar Nils-Rune Edström på ett svar där kommunen förklarar beslutet och dessutom ska arbete med att lämna över lamporna börja.

Vi får se vad som händer säger han om rycker på axlarna.

 

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista