Operation kräver rökstopp. Foto: Scanpix.

Ortopeden kräver rökfria patienter

Norrlands Universitetssjukhus kräver rökfrihet av dom patienter som ska opereras på ortopeden.
– Man vet att genom ett rökstopp en till två månader innan kan halvera komplikationsrisken, så jag skäms över att vi inte har börjat med det här tidigare, säger Olle Svensson, verksamhetschef på ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset i Umeå.

Den sista mars införs en ny policy som innebär att patienterna ska vara rökfria två månader före och efter operation, och det för att minska riskerna för komplikationer.
Rökstoppet gäller patienter som ska genomgå planerade operationer som knä- eller höftledsoperationer. De måste gå med på att vara med i ett särskilt program för rökavvänjning och först när patienten är rökfri sätts den upp på väntelista till operation. Olle Svensson hänvisar bland annat till en dansk studie som publicerats i The Lancet som visar att rökare har längre vårdtid och lider av fler komplikationer efter operationen jämfört med dom som har fimpat:
– Infektioner, lunginflammationer, blodpropp, ja, den totala mängden komplikationer som kan vara förödande vid ortopediska ingrepp.

Först i landet
Såvitt Olle Svensson vet är ortopeden på Norrlands Universitetssjukhus först i landet med att ställa krav om rökfrihet. Men Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet säger att han är tveksam till att ställa absoluta krav på livsstilsförändringar även om syftet är gott:
– Jag tror också man ger sig in på ett svårt område, den här diskussionen kring bör man få vård om man dricker för mycket alkohol, äter för fet mat, det är en svår diskussion och jag tror att man ska akta sig för att ha en allt för strikt tillämning när det gäller sådana saker.
Men Olle Svensson ser det snarare som att man prioriterar en utsatt grupp och stänger inte dörren för att göra vissa undantag:
– Det är ett krav att man ska vara med i programmet för rökavvänjning. Sen kan man tänka sig att det finns patienter som av olika skäl, psykiskt sjukdom eller att dom har så svåra besvär att dom inte klarar att sluta röka, så kan man göra undantag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista