Foto: Hasse Holmberg/PrB.
Vägprojektet överklagas

Umeås vägprojekt förvärrar klimatproblem

Naturvårdsföreningen i Umeå hänvisar till klimatkonferenser och ökande miljöproblem när man vill att regeringen upphäver Vägverkets projekt.

Vägprojektet runt Umeå bör inte få genomföras. Det skriver Naturskyddsföreningen i Umeå i sitt förtydligande av överklagandet av Norra länken.

Det är olyckligt att varje del i projektet bedöms länk för länk, när i stället alla länkar och projektdelar borde bedömas som helhet. Därför bör regeringen upphäva Vägverkets beslut om Norra länken och pröva hela vägprojektet runt Umeå på nytt.

Föreningen anser att Norra länken bara flyttar miljöproblem från centrum, inte minskar dem totalt sett.

Naturskyddsförerningen konstaterar också att regeringen redan 1999 upphävde arbetsplanen för omläggningen av E12 väster om centrum för att den inte förbättrade trafik- och miljösituationen tillräckligt. Nu är samma projekt på gång igen medan klimatfrågan har blivit ännu viktigare och miljöproblemen större och därför bör hela vägprojektet omprövas, anser föreningen.

Idag får Vägverket en komplettering av den skrivelse som skickades tidigare med överklagan, utan att skälet för överklagan var formulerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista