Umeå

Barn till missbrukare "bortglömd grupp"

Barn till missbrukare och psykiskt sjuka glöms ofta bort och därför har BRIS valt att lyfta gruppen som de kallar ”de glömda barnen” i sin årsrapport som presenterades i fredags.

- Många barn och ungdomar kämpar dagligen i det tysta för att kompensera sin föräldrars brister, säger Mona Westman, regionschef på BRIS Nord i Umeå.

Barn till missbrukare eller psykiskt sjuka brukar kallas för de glömda barnen och är en grupp som ingår i BRIS huvudteman för 2009.

- De här barnen känner sig ofta ensam men medverkar samtidigt till att bevara hemligheten om hur det egentligen är i hemmet, säger Mona Westman.

BRIS föreslår att varje kommun borde ha en checklista så att hjälp till barnen sker snabbt och enkelt bland de inblandade myndigheterna

Eva Andersson, ordförande i Socialnämnden i Umeå kommun har inte hunnit läsa Bris rapport och vet därför inte vad hon ska svara på frågan om en checklista.

Men hon tycker att läget för de här barnen är rätt bra i Umeå kommun.

Reportrar Filippa Armstrong och Tommy Karlsson Ravström.

filippa.armstrong@sr.se

tommy.karlssonravstrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista