Inget stödpaket till kommunerna

Idag presenterade regeringen ett stödpaket för banker och kreditinstitut. Enligt nyhetsbyrån TT väntades regeringen presentera ett stödpaket till kommuerna, men något sådant är inte planerat. Enligt finansminister Anders Borgs pressekreterare handlar det om ett rykte. Från flera håll har rests krav på stöd för att kommunerna ska klara ekonomin, bland annat för att skatteintäkterna minskar när kommuninvånare förlorar jobben.

Kommunerna har länge begärt besked om statsbidragen. De har bland annat pekat på uppsägningsvarslen bland sina kommuninvånare – och risken att även kommunerna måste säga upp fler anställda.

Oppositionen har också krävt åtgärder från regeringen. De tre partierna har föreslagit tio miljarder kronor extra för de närmaste två åren. Så sent som i helgen föreslog socialdemokraterna att ett nytt system för statsbidragen utarbetas, så att det minskade skatteunderlaget inte slår igenom direkt på kommunernas ekonomi.

Även från borgerligt håll har krav på mer pengar rests. Ordförande i Sveriges kommuner och landsting, moderaten Anders Knape, har varnat för ökade varsel i kommunerna och begärt snabba besked av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista