Bankpaket på 50 miljarder

Banker och andra finansinstitut ska kunna rädda en ekonomisk kris genom att staten går in som delägare. I gengäld kräver staten bland annat stopp för löne- och bonusökningar.

Det är en del av regeringens räddningspaket för krisdrabbade penninginstitutioner. Regeringen har beslutat att man kan gå in som delägare genom att köpa nya aktier som bankerna ger ut för att få in mer pengar. Regeringen utlovar att kunna köpa upp till 70 procent av de nya aktier som ges ut.

För att finansiera statens åtaganden inrättas en stabilitetsfond, som bankerna själva finansierar genom en obligatorisk avgift.

Regeringen ställer krav på bankerna som bland annat innehåller stopp under två år för löne- och arvodesökning, stopp för bonusar och begränsningar för avgångsvederlag för företagsledningen i de institut som erhåller kapitaltillskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista