Stendammslungan ska stoppas

För att sätta stopp för nya fall av den dödliga lungsjukdomen Silikos, eller stendammslunga, genomför arbetsmiljöverket nu ett landsomfattande projekt där arbetsmiljön på 200 företag ska granskas. Sjukdomen har länge räknats som utrotad i Sverige, men nu har nya fall, som kan kopplas till dagens arbetsmiljöer, upptäckts.

– Vi har fått indikationer på att nya fall upptäcktes i Sverige förra året, säger Martin Forsgren som är arbetsmiljöinspektör vid arbetsmiljöverket i Umeå.

Lungsjukdomen Silikos orsakas av kvartshaltigt damm. Damm som bland annat sprids i arbeten vid krossanläggningar. Nya fall av sjukdomen har medfört att arbetsmiljöverket nu vill kontrollera om arbetsgivarna har tillräckliga kunskaper om riskerna och hur de anställda skyddar sig mot det skadliga kvartsdammet.

I år ska anläggninsbranschen, med just krossningarbete och bergsarbete ovan jord, sånt arbete som bland annat sker vid bygget av Botniabanan, granskas av verket. Och en del problem finns inom branschen. Det har Martin Forsgren märkt på sina inspektionsrundor runt om i länet.

– Bland annat är ett nytt problem att man utför krossningsarbete året om. För att stävja att kvartsdamm sprider sig är det bästa man kan göra att vattna arbetsplatsen i förväg, men det är svårt framför allt på vintern eftersom vattnet då fryser och inte är till någon hjälp, säger Forsgren.

Västerbotten har än så länge varit förskonat från nya fall av silikos och på det hela taget sköts arbetsmijön bra på arbetsplatserna runt om i länet, säger Martin Forsgren.

– Men ändå finns risken för nya silikosfall i länet om arbetar- och arbetsgivare inte tar sjukdomen på allvar, säger Martin Forsgren.

Reporter Tommy Karlsson Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista