Skyddstillsyn efter berusad mopedfärd

Det blev skyddstillsyn för en 37-årig umebo som dömts för bland annat grovt rattfylleri efter flera berusade mopedfärder.

Vid tre tillfällen under december 2007 och januari 2008 har han kört moped berusad. En gång uppmättes en alkoholhalt på 2,36 promille i blodet. Det rattfylleribrottet bedöms ändå inte som grovt, eftersom mannen körde moped krävs något mer än hög alkoholhalt för det. Vid ett annat tillfälle var alkoholhalten lägre, men då var trafiksäkerheten i fara. Mannen körde mot rött ljus, var nära att krocka med två fordon och körde omkull i samband med att han stoppades av polisen.

Mannen fälls också för brott mot knivlagen, då han påträffats med rakkniv, fällkniv respektive stillett på allmän plats.

Straffvärdet för brotten sammantaget är ungefär två månaders fängelse. Men eftersom mannen är positiv till minst sex månaders vård för sin dubbeldiagnos, missbruk och psykisk sjukdom döms mannen istället till skyddstillsyn med behandlingsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista