Vargen stör rennäringen för mycket

Länsstyrelsen tycker att vargen som uppehåller sig i Bullmarkstrakten ska skjutas. Det är Naturvårdsverket som beslutar om skyddjakten men de vill höra Länsstyrelsens bedömning först. Och den är att vargen orsakar allt för mycket bekymmer för rennäringen för att tillåtas leva här.

Den här vargen har försökt ta renar vid flera tillfällen under de senaste fyra veckorna och Rans sameby har tröttnat och begärt att få skjuta vargen. Sju försök av vargen att ta renar har dokumenterats av Länsstyrelsen och ingen gång har vargen lyckas med renjakten trots att det finns ca 1600 renar i området. Men renarna flyr när vargen kommer och måste samlas ihop igen med stort besvär. Det finns ingen alternativ betesmark nära och en lägre renflytt skulle bli för dyr. Vargen är halt och att skrämma bort den med skoter vore oetiskt med tanke på vargens dåliga skick.

Det finns då ingen annan lösning än skyddsjakt men den ska skötas av Länsstyrelen och inte enbart av samebyn själv, tycker Länsstyrelsen.

Det här är inte klartecken för skyddsjakten men det vore oväntat om Naturvårdverket är av en annan uppfattning när de lokala myndigheterna uttalat sig så starkt för att vargen ska bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista