Hem för unga brister i säkerhet

Vart tredje hem för vård och boende för barn och unga brister i säkerhet. Det visar den första nationella tillsynen av samtliga Hem för vård eller boende, HVB, i Sverige. I Västerbottens län har granskningen fram för allt visat att en stor del av personalen som tar hand om ensamkommande barn saknar adekvat utbildning.

Det är Socialstyrelsen och länsstyrelserna som genomfört granskningen. I Västerbottens län har 28 ungdomar intervjuats och totalt elva hem granskats. Av dessa är sex enskilda verksamheter som tar emot barn och ungdomar med sociala problem. Fem är offentligt drivna hem som tar emot ensamkommande barn, asylsökande eller med uppehållstillstånd. Vissa brister har konstaterats och några har också lett till kritik.

– Det vi ser som allvarligt är att det i små kommuner är svårt att få tag i utbildad personal till HVB för ensamkommande barn och därför saknar en stor del av personalen adekvat utbildning, säger Länsstyrelsens socialkonsulent Christina Halleröd till P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen har gjort en uppföljning vid åtta av de elva granskade hemmen och alla har nu åtgärdat de brister som konstaterats.

Mer om det här hör ni i Västerbotten direkt i eftermiddag.

Rutiner för kriser saknas
Vid de enskilda verksamheterna har länsstyrelsen konstaterat att de sammantaget erbjuder god vård och behandling av de inskrivna ungdomarna. Däremot saknas det ofta skriftliga rutiner för personalens agerade i olika krissituationer som till exempel misshandel eller andra övergrepp.

De placerade ungdomar som intervjuats har till största delen gett positiva omdömen om de HVB där de varit placerade. Det ungdomarna reagerat negativt emot är t.ex. inslag av kollektiv bestraffning på något av hemmen och regler som t.ex. medför förbud mot mobiltelefonanvändning under första tiden av placeringen.

På ett par HVB för ensamkommande barn har det förekommit att ungdomar delat rum vilket enligt ungdomarna inverkat negativt på relationer sinsemellan och studieresultat. På små orter i Västerbottens inland kan ungdomarna inte erbjudas gymnasieutbildning vilket medför att de tvingas flytta till gymnasieorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista