Marie Lidgren, avdelningsföreståndare på nya mottagningen. Foto: Gunnar Lantz, SR.
umeå

Kärlsjuka vinner på ny mottagning

Norrlands universitetssjukhus profilerar sig ytterligare i vården av hjärt- och kärlsjuka. I måndags öppnade en särskild mottagning där man samlar sjukhusets kunnande om den här folksjukdomen.

– Störst förändring blir det för de som har en kärlsjukdom som sitter någon annanstans än i hjärtat, säger avdelningsföreståndare Marie Lidgren.

På den gamla hjärtmottagningen har det erbjudits individuella samtal med sköterskor om riskfaktorer som kost, rökning och stress, och vilka livsstilsförändringar som kan förebygga sjukdom. Det har också erbjudits träning i grupper och rådgivning av sjukgymnast om fysisk aktivitet.
Men patienterna med kärlsjukdom någon annastans än i hjärtat behandlades inte där utan på kirurgklinikens mottagning där det inte har gått till på samma sätt.
– Man har kanske inte haft samma rutin med att jobba med livstilsförändringar där, säger Marie Lidgren.

Förstärker hjärtprofil
Vid den nya utökade mottagningen inkluderas alltså alla typer av kärlsjuka patienter, och alla uppföljande undersökningar kan göras i samma korridor. Mottagningen förstärker enligt avdelningschef Marie Lidgren profilen inriktad på hjärt- och kärlsjukvård som universitetssjukhuset har utvecklats under de senaste decenierna:
– Jag tror folk har blivit mer medvetna, men det är fortfarande ett stort antal som insjuknar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista