Ingen uranbrytning på min bakgård

Alliansens energiuppgörelse i går att kärnkraftverk får byggas innebär inte någon ytterligare öppning för uranbrytning i Sverige. Kommunerna kommer att kunna fortsätta säga nej till brytning, och det innebär att den miljöfarliga uranbrytningen får ske någon annanstans.

– Det kommunala vetot kommer fortsätta att gälla och regeringen kommer inte att ändra rådande lagstiftning med gällande miljökrav, säger Frank Nilsson, pressekreterare hos Maud Olofsson till SR Jämtland.

Han säger att det är upp till kraftbolagen varifrån de kommer att köpa uranet till kärnkraftverken.

Trots att man nu ska fortsätta med kärnkraft och det behövs uran till driften, så vill inte länets centerpartistiske riksdagledamot att man ska bryta uran i Sverige. Uranbrytning är extremt miljöfarligt.

Åke Sandström vill utöka kommunernas rätt att säga nej till att gälla även uranprospektering. Något svar på hur man ska lösa uranförsörjningen i landet eller världen har han inte.
– Att få en enighet och en uppslutning kring att förbjuda all kärnkraft i all evinnerlig tid det tror jag är jättesvårt, säger Åke Sandström, centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbottens län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista