Skellefteå

Skellefteåbor tycker till om torget och centrum

I Skellefteå ska de centrala delarna av staden förändras och igår presenterades två förslag till ombyggnad av stadskärnan och torget. Ett förslag kommer från en lokal arkitektbyrå och ett från en arkitektbyrå från Malmö. Hela processen har varit ett demokratiprojekt där kommunmedborgarnas åsikter har varit en del av arkitekternas uppdrag. Skellefteåbon Lisa Faremo tyckte om förslagen som presenterades.

Båda förslagen innebär att delar av det nuvarande centrala torget bebyggs, och den lokala arkitekten föreslår en stor rund glasbyggnad för handel restauranger eller kultur. Byrån från Malmö föreslår en betydligt större rektangulär torgbyggnad med ungefär samma innehåll.

Båda förslagen innebär också att det nuvarande busstorget bebyggs med bostäder, handel eller Bibliotek och längst i norr ett nytt rececentra.

Den lokala byrån vill göra Kanalgatan grönare men behålla två körfiler, medan arkitekten från Malmö vill krympa biltrafiken till en fil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista