Länet

Psykiatrin behöver fler med specialistutbildning

En handlingsplan, specialistutbildning och en satsning på unga som inte mår bra. Det är krav och önskemål för en bättre psykiatrivård i länet. Kraven kommer från två håll, från brukarförbund och fackförbund:

Malin Hedberg, ungdomsrepresentant för Kärnhuset i Umeå och RSMH- Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och Eleonor Jäderblom, styrelseledamot i Vårdförbundet Västerbotten vill att huvudmän och politiker nu satsar mer pengar på psykiatrin i länet.

De vill bland annat se en handlingsplan och en satsning på specialistutbildningar.

Gunilla Johansson, socialdemokrat och ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsutskott säger att det satsas på utbildning redan nu, bland annat nämner hon en ny utbildning i psykiatrisk omvårdnad på Umeå universitet...

När det gäller den tidiga förebyggande satsningen på unga människor, säger Gunilla Johansson att det från och med i år satsas ännu mer på primärvården och ett nära samarbete med kommunerna...

Men det håller RSMH:s och Kärnhusets ungdomsrepresentant Malin Hedberg inte riktigt med om. Hon säger att det generellt är svårt att bli tagen på allvar som ung och tror att ungas problem ibland förklaras bort som en del i puberteten och att det därför hör till att inte må så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista