Metallklubben i Umeå ogillar aktieutdelning

Volvofacket godkänner aktieägarmiljarder

Facket godkänner miljardutdelning till Volvos aktieägare samtidigt som 7 600 arbetare sägs upp. AB Volvo har beslutat att dela ut fyra miljarder i aktieutdelning och verkstadsklubben i Umeå begärde att IF Metalls representant i bolagsstyrelsen skulle reservera sig mot det. Men han, Olle Ludvigsson från Göteborg, har en annan åsikt.

– Vi har reserverat oss mot tidigare års stora aktieutdelningar, men inte den här gången det säger han till Dagens Arbete.

Jan-Olov Carlsson, vice klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, framförde sitt krav i våra nyheter i fredags.

– Man måste prioritera en sådan här gång. Först ska man se till att ordna anständiga villkor för dem som varit med och jobbat in de här vinsterna, och i andra hand, om det finns pengar kvar så klart då kan också aktieägarna få men man kan inte göra tvärt om och överge de anställda som jobbat så länge. Det är alltså... jag blir så jävla upprörd, sa Jan-Olov Carlsson på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Men Olle Ludvigsson Metalls representant i Volvos styrelse har alltså inte reserverat sig mot förslaget til aktietutdelning.
– Man måste ha hela bilden, säger han till Dagens Arbete Volvo är ett aktiebolag som försöker ge avkastning på det kapital man har satt in. Volvo har varit ganska tillbakahållet. Snittet under flera år har legat runt fyra procents utdelning per investerad krona.

På Volvoklubbens hemsida i Umeå har facket räknat ut vad fyra miljarder skulle räcka till.

  • Ett ordentligt kompetensutvecklingsprogram och anställning ett år för samtliga 7 600 varslade och då skulle det ända finnas en miljard till annat.
  • Eller ett avgångsvederlag på en halv miljon kronor till var och en som varslats.
  • Eller avtalspension till alla över 60.

Kraven på kompetensutveckling och utbildning har facket självklart inte släppt, betonar Olle Ludvigsson och han ser en ljusare framtid för Volvo Lastvagnar när det väl vänder med dom planerade investeringar som kommer.

Reportrar Lennart Odhström
Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista