Grusgropsrättegången

Yrkar på livstids fängelse för tre

Åklagaren krävde livstids fängelse för tre av de åtalade under sista rättegångsdagen i säkerhetssalen i polishuset om mordet på en 31-årige man i Umeå i höstas. Tre män är misstänkta för mordet och en fjärde är misstänkt för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Åklagaren Peter Jonsson tycker att livstids fängelse motiveras av övervåldet vid mordet, det finns flera skador som var för sig skulle varit dödande.

Det har inte gått att avgöra vilken skada som direkt orsakat 31-åringens död, och därför anser åklagaren att de alla tre är medgärningsmän.

Den synen delar inte de tre försvarsadvokaterna. Ulf Holst, 21-åringen advokat, säger att hans klient har ett ansvar men det ligger på en lägre nivå.

En 24-åring misstänks för brott mot griftefriden och skyddande av brottslingf, för honom yrkar åklagaren på fängelse mellan 1 och 2 år alternativt konstraktsvård.

Målsägarbiträdet begär också skadestånd för offrets anhöriga. 50.000 kronor vardera till de båda barnen och offrets pappa, och 125.000 till mamman.

Dom faller om två veckor.