Många övergivna katter

Under sommaren väljer många att överge sina katter för att åka på semester. Men det finns också de som tar hand om katter som annars blir hemlösa.
I Umeå har Margot och Rune Danielsson överfullt i sitt hem för övergivna katter. Katterna som bor i ett stort eget hus på Margots och Runes tomt är några av de tiotusentals övergivna katterna i landet. - Tragiskt och sorgligt, det är vuxna människor det handlar om, men tyvärr är det djuren som får ta smällarna, säger Margot Danielsson. En del av de övergivna katterna hamnar hos polisen. I Umeå säger polisen att de oftast lyckas hitta någon ny matte eller husse men inte utan besvär. I Skellefteå säger Johan Karlsson, operativ chef, att det är problematiskt att förvara katterna eftersom polisen saknar tid och kunskap. Där händer det att man tvingas avliva katter. Margot Danielsson säger att om man skaffar en katt så måste det vara med ansvar och långsiktigt planerande. En katt ska vara som vilken familjemedlem som helst, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".