Modellen av en barnsoldat på utställningen "Små grytor har också öron" grep femteklassare. Foto Tommy Engman SR Västerbotten.
Umeå

Krigsutställning med fokus på barn

Barns tankar om krig får utrymme på Västerbottens museum i Umeå i år med anledning av det så kallade märkesåret som uppmärksammar att det var 200 år sedan det var krig på svensk mark.

Utställningen ”Små grytor har också öron” producerad av Försvarsmuseum i den gamla garnisonsstaden Boden riktar sig till barn, och bygger på samtal med 150 barn.

I krig är det civilbefolkningen som drabbas värst – kvinnor och barn, och utställningen Små grytor har också öron riktar sig framförallt till barn, deras skolor och deras familjer och berättar bland annat om FN:s barnkonvention.

Den första skolklassen som hittills har besökt den nya utställningen är klass 5 C på Minervaskolan i Umeå. Utställningen finns kvar till den 22 mars.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".