Skellefteå

Fängelse för misshandel

En 23-årig man döms av Skellefteå tingsrätt till fängelse i 1 år och 10 månader för misshandel och narkotikabrott. Det var efter ett rus av drogen Bromo-Dragonfly som mannen fick hallucinationer, tappade kontrollen och gav sig på en kvinna.

Det var en morgon i maj förra året som en man och kvinna hittade 23-åringen liggande naken och blodig på marken. Han hade skärsår och ett fönster på tredje våningen ovanför var krossat.

23-åringen på marken kvicknade till, for upp och började gapa och skrika. Han gav sig på bilen som det manliga vittnet kom i, kvinnan tog ur nyckeln ur tändningslåset och 23-åringen sprang efter henne. Han fick ner henne på marken, slet henne i håret så tussar lossnade och grep om halsen så hon fick andnöd.

23-åringen själv minns inte vad som hände, förutom ett vagt minne av ambulansfärden och sjukhusvistelsen. Kvällen innan hade han tagit ett preparat han köpt av en kompis bekant, han trodde att det var flytande LSD eller något liknande. Efter att ha provat en droppe började han hallucinera, fick för sig att det luktade bränt, att ansiktena var svarta. Först klädde han av sig och ställde sig i duschen, men sedan visste han inte vad han skulle ta sig till och tog ett språng ut genom fönstret för att komma undan den inbillade branden.

Tingsrätten konstaterar att det preparat som 23-åringen haft var Bromo-Dragonfly, och i en mängd som motsvarar ungefär 180 missbruksdoser. Bromo-Dragonfly är narkotikaklassat, och besläktat med amfetamin.

En känd bieffekt av drogen är att blodkärl i till exempel händer och fötter kan dra sig samman så hårt att vävnaden drabbas av syrebrist. Läkartidningen beskriver fall där man trots behandling inte lyckats häva tillståndet i tid, utan fick amputera yttersta delen av alla fingrar. I mars 2007 inträffade det första kända dödsfallet i Sverige till följd av Bromo-Dragonfly, BDF.

23-åringen döms för misshandel och narkotikabrott, däremot ser rätten det inte som bevisat att han försökt ta bilen han gav sig på, och åtalet om tillgrepp av fortskaffningsmedel ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".