Olaga jakt på LO. Foto Bengt Olof Olsson/ Scanpix
Umeå

Böter för lodjur i rävfälla.

Lagom till årets lodjursjakt i mars kommer nu en tingsrättdom som rör lodjur. En man i en Umeåby fick ett lodjur i en rävfälla i januari 2007. Åtalet fick Umeå tingsrätt att tänka till, för reglerna om fällfångst är svårtydda, konstaterar rätten i domen som kom på måndagen.

En man från en by utanför Umeå hade ställt ut en fälla och två förbipasserade upptäckte i januari 2007 att en lodjurshona fastnat. Några dagar senare var lodjuret borta men det fanns blodspår. Det var ingen lodjursfälla säger mannen som tänkt fånga grävling och räv. Åklagaren anser att fällan ändå var olaglig därför att maskorna i ett nät var för stora och för att den var försedd med ett trampgiller.

Systematiken i jaktlagen och föreskrifterna präglas inte av den tydlighet som varit önskvärd, skriver Tingsrätten i domen. Trampgiller är inte förbjudna generellt men om djuret trampar på en platta som slår igen en lucka får inte luckan slå ner så att djuret skadas. Den här fällans mått var inte efter någon godkänd modell och därför var den olaglig anser tingsrätten och mannen får dagsböter.

Förra året sattes bara en handfull lodjursfällor ut men i årets rekordstora skyddsjakt, 30 lodjur bara i länet att jämföra med 33 i landet förra året, kan det bli fler som tas i fälla. Och då måste jägaren ha koll på reglerna, det visar den här domen.

Reporter Örjan Holmberg

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".