Sametinget

Rovdjur i partiledardebatt

I dag startade Sametinget som den här gången för första gången hålls i Åsele. I vår är det samtingsval och därför passade de sex partierna i Sametinget på att hålla en partiledardebatt. Rovdjurspolitik, renskötsel och nya samiska näringar var några ämnen.

Många samer vill ändra den svenska rovdjurspolitiken och på så sätt är det mer en angelägen än en het fråga inom samepolitiken. Men Sametinget saknar inte heta frågor. Förra valet gjorde Jakt- och fiskesamerna med stark förankring i länet ett rekordval och blev största parti på sina frågor om ökade rättigheter för samer utan medlemskap i samebyarna. Men det har det inte hänt mycket konkret med deras krav och partiet är mer splittrat inför det här valet.

Uppstickaren nu är istället partiet Min Geaidnu som lockar unga samer i städerna. Sara Larsson från Umeå säger att hon kan tänka sig nästa vilken näring som helst som samisk. En samisk kock i Göteborg ska kunna starta samisk restaurang och känna sig lika mycket same som en renägare, menar Sara Larsson. Tänket att bara renägare som talar samiska är de riktiga samerna leder inte framåt anser, Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".